Skip to content

Chai Masala – przepis na młody, tradycyjny napój hinduski

Zima nas ostatnio nie rozpieszcza. Siarczyste mrozy nie zachęcają do zimowych aktywności i nawet puszysty śnieg nie spadł, by zrekompensować mroźne niewygody. W takie dni najlepiej zaszyć się pod kocem, przy kominku z czymś rozgrzewającym. Idealnie do tego nada się indyjska chai masala – choć Hindusi nie cierpią na nadmiar mrozów.

Kilka słów o samej chai masala

Chai to po prostu herbata. masala to mieszanka przypraw. Nie zawsze tych samych, nie zawsze w tych samych proporcjach. Po prostu mieszanka. Np. garam masala jest mieszanką, ale nie ma nic wspólnego z mieszanką dodawaną do herbaty.

Mimo że hinduska kuchnia kojarzy się z wiekowymi przepisami i tradycjami, to chai masala jest stosunkowo młoda. Indie są jednym z największych eksporterów herbaty na świecie, jednak sami nie znali jej przez bardzo długi czas. Dopiero podczas podbojów brytyjskich w Indiach narodziła się kultura picia herbaty (a to i tak za sprawą mocnego wpływu Brytyjczyków).


ZOBACZ TEŻ: Bawarka – herbata z mlekiem. Krótka historia europejskiej kariery bawarki.


I choć chai masala jest tradycyjnym napojem – trudno o jeden konkretny przepis. Rodziny z pokolenia na pokolenie przekazują sobie swoją własną recepturę – dlatego wariacji jest wiele. I nic nie stoi na przeszkodzie, by tworzyć nowe.

Można jednak wyróżnić 4 podstawowe składniki, bez których chai masala nie istnieje:

  • herbata – mocna, ciemna – najlepiej Assam lub Darjeeling
  • mleko – oryginalnie bawole, ale z powodzeniem zastępowalne krowim
  • mieszanka przypraw – tutaj ponownie różnorodność; najbardziej podstawowe to kardamon, imbir, cynamon, goździki i pieprz (czasem dodaje się koper włoski, lukrecję czy gałkę muszkatołową)
  • słodzik – oczywiście nie tabletka aspartamu, ale miód lub cukier trzcinowy

Jak połączyć powyższe smaki, by było smacznie?

Chai Masala – jak zrobić?

Najpierw składniki:

  • 600 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 laska cynamonu
  • 6 ziaren kardamonu
  • 6 goździków
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka czarnej herbaty (AssamDarjeeling lub Ceylon)
  • 2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego

A teraz przygotowanie:

Wszystkie przyprawy mielimy lub trzemy, ewentualnie rozgniatamy w moździerzu. Tak przygotowane wsypujemy do wody i zagotowujemy. Po zagotowaniu przykrywamy i przez 5 minut gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy i pozwalamy jeszcze naparowi przechodzić swoim smakiem i aromatem przez 10 minut. Ponownie zagotowujemy. Do wody z przyprawami dodajemy herbatę, odstawiamy garnek na 3-5 minut. Miksturę odcedzamy, dodajemy mleko i cukier i przez minutę podgrzewamy (by smaki się połączyły, a cukier rozpuścił). Podajemy ciepłe.

Idealna do korzennych ciasteczek lub pierniczków. Czujesz ten zapach?

 

  • Daria

    Pytasz jak połączyć powyższe smaki, by było smacznie?
    Na pewno NIE dodają do niej lukrecji i kopru, fee

  • Ciekawy przepis, słyszałam już o tej herbacie wcześniej ale jakoś nigdy jej nie robiłam. Pomijając walory smakowe, to świetnie się nada na leczenie przeziębienia, które mnie właśnie dopadło. Muszę ją zrobić wieczorkiem :)

CHCESZ CZASEM UROZMAICIĆ SWOJĄ HERBATĘ?
Zapisz się na
Newsletter z Przyjemnością
Otrzymasz e-book z listą dodatków do herbaty,
dzięki którym będziesz tworzyć własne, unikalne kompozycje.
Mam też dla Ciebie 
kod na darmową dostawę w moim sklepie.
Spotkajmy się jeszcze!
CHCĘ UROZMAICIĆ SWOJĄ HERBATĘ
Potem będę do Ciebie pisać raz na 10 dni.
Nie zasypię Cię ofertami - nikt nie lubi takich newsletterów. Ja też nie!