Skip to content

4 czynniki, które mają wpływ na zawartość kofeiny w kawie

Są takie dni, gdy potrzebujesz mocnego, energetycznego kopnięcia? Sięgasz wtedy po kawę, by po chwili cieszyć się szybkim efektem? Wiesz, po którą kawę sięgnąć, by osiągnąć jak najlepszy efekt?

Na pobudzenie najlepiej zadziała kawa z największą ilością kofeiny. To skuteczne i szybkie rozwiązanie, jednak stosuj je doraźnie i awaryjnie. Pamiętaj, że braku energii, niewyspania i przemęczenia nie możesz zagłuszać kawą – to tylko pogorszy Twoją sytuację!

Kawowy świat jest równie bogaty, co herbaciany. Główne gatunki kaw rosną w wielu miejscach i w wielu warunkach. Ziarna kawy mogą być palone w różnym stopniu, a Ty możesz w różny sposób zaparzyć swoją małą czarną. To wszystko wpływa na jej pobudzające działanie.


Może zainteresuje Cię artykuł o pochodzeniu kawy?


Co ma wpływ na zawartość kofeiny w kawie?

Każda z wyżej wymienionych rzeczy odgrywa swoją rolę w ostatecznej mocy kawy. Przy kupnie swoich ulubionych ziaren możesz kierować się częścią z nich. Pamiętaj jedynie, że każdy organizm jest inny i reaguje inaczej na jej właściwości, a kawa ma przede wszystkim smakować!

belka-graymoka

Gatunek kawy ma znaczenie

Znasz dwa najpopularniejsze gatunki kawy – wymagającą arabikę i twardą robustę? W zależności od wyboru gatunku, otrzymasz mniej lub bardziej pobudzającą kawę. Szacuje się, że robusta ma około 2 razy więcej kofeiny niż arabica – w 240 ml jest jej około 260 mg, co czyni robustę najlepszym naturalnym źródłem kofeiny. Jeśli lubisz jej smak, to uważaj na ilość filiżanek, które wypijasz. Od kofeiny można się uzależnić, a jej nadmiar nie wpływa dobrze na Twój organizm.

Jakość ziaren wpływa na zawartość kofeiny

Im lepsza jakościowo kawa, tym zawartość kofeiny w kawie jest mniejsza. Zaskoczona? Kawa to niemalże synonim kofeiny – byłam przekonana, że o jakości kawy świadczy zdolność do pobudzenia. Pamiętaj o tym, gdy kolejnym razem będziesz wybierać najlepszą arabikę! Jeśli zależy Ci na jej stymulujących właściwościach, możesz być rozczarowana.

zawartosc-kofeiny-w-kawie

Palenie kawy również wpływa na zawartość kofeiny

Od stopnia palenia kawy zależy nie tylko jej smak, ale także właściwości. Sprawa odrobinę się komplikuje, bo podczas palenia ziarno kawy „pozbywa” się wody i równocześnie zwiększa swoją objętość. Zawartość kofeiny można podawać na dwa sposoby – ilość mg zawartych w określonej wadze (np. 1 kg) lub ilość mg zawartych w określonej objętości (np. 1 łyżeczce). A po paleniu ziarno jest lżejsze, ale większe i pojawia się problem.

W dużym uproszczeniu przyjmijmy, że lekkie palenie pozbawia ziaren mniej kofeiny niż mocniejsze.

Kawa na pobudzenie – espresso czy French Press?

Sposób przygotowania również nie pozostaje bez znaczenia.

Jeśli zależy Ci na wyciśnięciu z ziaren jak największej ilości kofeiny, przygotuj sobie espresso. Wysoka temperatura przygotowania i zawartość robusty w mieszance do espresso, sprawią, że szybko staniesz na nogi.

Kawa parzona, niezależenie od sposobu przygotowania, będzie kompromisem między Twoim ulubionym smakiem a ożywieniem. French Press, kawiarka czy kawa po turecku dadzą podobny efekt, a Ty będziesz cieszyć się smacznym naparem. A przecież już sam relaks z filiżanką kawy potrafi dodać motywacji!

Na szarym końcu pozostaje kawa rozpuszczalna, liofilizowana. Tylko bardzo wrażliwe organizmy zareagują odpowiednio na tego rodzaju wspomagacz. Często kawa rozpuszczalna od razu usypia.

Pozostaje jeszcze cold brew. To kofeinowy gigant, jednak trudno o niej mówić, jak o szybkim wspomagaczu. Przygotowanie kawy parzonej na zimno zajmuje co najmniej dobę.

belka-graymoka

Czy warto zwracać na to uwagę?

Jestem zwolennikiem prostoty, wygody oraz robienia rzeczy najlepiej jak się da. Wiem, że te wszystkie czynniki naprawdę różnicują poziom kofeiny w ziarnach. Wierzę jednak, że zbyt metodyczne potraktowanie tego tematu, odbierze Ci całą radość picia kawy, nie przynosząc żadnego pożytku. Potraktuj ten post informacyjnie. Pozostań przy swojej ulubionej kawie i pij ją zawsze w najlepszym towarzystwie. A o poziom energii zadbaj wysypiając się i zdrowo odżywiając.

Jak przygotowujesz swoją ulubioną kawę?

  • Łał! Szczerze, nigdy nie zastanawiałam się nad tym jaka kawa pobudza najbardziej. I szczerze, nawet nie wiem, czy to, co piję to arabica czy robusta – o ile kawę rozpuszczalną można tak nazwać.
    Przyznam się, że trochę mi wstyd z tego powodu – ponoć programista jest maszyną zmieniającą kawę w kod, a ja się nie znam zupełnie na tym, z czego ten kod ma powstawać :D
    Moja ulubiona kawa… Jest duża. Co najmniej 300ml. Nawet może być słabsza, byleby była gorzka – pobudza mnie jej smak.
    Zdobędę i zaparzę sobie espresso z robustą, jak radzisz. Dziękuję ci za ten post. Lecisz do polajkowanych i zafollowanych, bo twoja wiedza bardzo mi się przyda :D

    • Kawa rozpuszczalna to zazwyczaj robusta :). Jest tańsza i mniej szlachetna, ale ma więcej kofeiny.
      Kawa do espresso powinna być mieszanką arabiki i robusty – w proporcjach, jakie się najbardziej lubisz. Możesz zacząć od 85% arabiki i 15% robusty lub kupić gotową (wtedy skład powinien być na opakowaniu). To już kwestia testowania (nawiązując do analogii w IT).

      • Nie wiedziałam, że to robusta :D I spróbuję kupić gotową, a jak nie podpasuję, to wtedy eksperymentować :) Dzięki <3

  • Nie myślałam nigdy w ten sposób.
    Ale mam swój ulubiony sposób picia kawy, nie słodzę i nie pijam kaw rozpuszczalnych, nie są to dla mnie kawy a raczej napoje kawo-podobne ;)

  • Kafeterka na gaz i po 5 minutach pyszna kawka :) Rozpuszczlna rzeczywiście mnie zawsze usypiała.

  • A to ciekawe, bo cold brew herbaciane ma minimalną zawartość teiny, z kolei czy kawie wręcz odwrotnie? Wow… ciekawe dlaczego, wiesz może?

    • Kofeina ma wtedy więcej czasu, żeby dostać się do napoju :). Z herbatą nie do końca bym to porównywała, bo w końcu są w niej składniki, których kawa nie ma :).

      • Hm, teraz poszukałam i znalazłam bardzo rozbieżne informacje;). Generalnie przy zachowaniu proporcji z hot brew to kawa na zimno parzona ma mniej kofeiny, ale nadrabiamy to z nawiązką, bo w cold brew proporcja kawy do wody jest dużo wyższa, tworzymy koncentrat, który jest potem rozrabiany. Więc jakby robić porównanie dla tej samej ilości side by side to napar na gorąco ma więcej. Ale nie tak się to robi… ciekawostka;)