Skip to content

Czym słodzić herbatę? 3 zdrowe zamienniki cukru

Cukier jest niezdrowy, jednak nie mogę mu odmówić tego, że czasem dla smaku jest potrzebny. Uwielbiam czarną herbatą z cytryną i cukrem – bez niego nie smakuje tak samo. Odrobinę cukru dodaję również do herbaty Earl Grey – mam wrażenie, że jest wtedy pełniejsza. Staram się jednak tę małą przyjemność ograniczyć, bo odbija się na moim zdrowiu. Wiesz czym słodzić herbatę, jeśli cukier w Twojej diecie nie jest mile widziany?

Niezależnie od Twojego stanu zdrowia polecam Ci rezygnację z cukru. Nie jestem (już) fanatyczką zdrowego odżywiania – zdecydowanie bliżej mi do podejścia, w którym równowaga jest najważniejsza. Jednak cukier jest jednym z tych składników naszego jedzenia, którego jest o wiele za dużo, i który czyni w nas największe spustoszenie.

Rozumiem jednak, że czasem trzeba herbatę posłodzić. Zwłaszcza tę do śniadania. Taka herbata niezmiennie kojarzy mi się z dzieciństwem, porannym wychodzeniem do szkoły i kanapkami z pomidorem. Może to wcale nie chodzi o sam smak herbaty, a po prostu o miłe wspomnienia z dawnych lat?

Niezależnie od tego – pomyśl, czy nie warto zamienić cukier na którąś z poniższych słodkich substancji.

czym słodzić herbatę stewia gray moka

Stewia – najmodniejszy zamiennik cukru

Znasz stewię? W ostatnich latach zdobywa popularność jako najlepszy sposób na słodzenie. Myślę, że z powodzeniem za taką można ją uznać. Stewia jest dużo słodsza od cukru i potrzeba jej naprawdę niewiele, by uzyskać słodkość jaką daje nam cukier. Do tego nie ma kalorii, więc nie płacimy nadwyżkowymi kilogramami za tę przyjemność.

W jakiej postaci stewia jest najlepsza?

Stewia występuje na sklepowych półkach w kilku postaciach. Znajdziesz ją w proszku, w płynie, w tabletkach lub w liściach. Za każdym razem przed kupnem, niezależnie od formy, sprawdź dokładnie skład! Niektórzy producenci dodają do stewii słodziki, co mija się z celem szukania zdrowego zamiennika cukru.

Idealnym rozwiązaniem są suszone liście – jednak trudno przy nich o precyzyjne wymierzenie dawki słodyczy. A dobrze zadbać o precyzję, bo stewia jest naprawdę słodka! Możesz spróbować zetrzeć liście na proszek w moździerzu.

A jeśli lubisz zieleń na swoim parapecie i zioła własnej uprawy – spróbuj hodować stewię. Bez problemu poradzi sobie w naszym klimacie – pod warunkiem dobrej opieki.

czym słodzić herbatę ksylitol graymoka

Ksylitol – cukier z drzewa brzozy

Ksylitol jest cukrem pozyskiwanym z drewna brzozy. To była dla mnie zaskakująca wiadomość – drewno, cukier? Trudno mi to było sobie wyobrazić! Początkowo myślałam, że nazwa wzięła się z jakichś skojarzeń, może błędnych informacji, jednak cukier brzozowy naprawdę pozyskiwany jest z brzozy.

W sklepach natkniesz się także na ksylitol wyprodukowany z kukurydzy, jednak to ten brzozowy jest najzdrowszy i zdecydowanie najlepiej poszukać takiego.

Jeśli lubisz gumy do żucia, to zapewne styczność z ksylitolem masz już za sobą. Bardzo często słodzi się nim gumy do żucia i wszelkiego rodzaju cukierki, gdyż nie powoduje próchnicy. A według niektórych badań może nawet pomóc z utrzymaniem higieny.

Wiesz, że ksylitol w składach produktów oznacza się symbolem E 967. Nie każde E jest złe!

czym słodzić herbatę miód graymoka

Miód – najlepiej prosto z pasieki

Miód jest jedną z pierwszych rzeczy, która przychodzi mi na myśl, gdy myślę o zamiennikach cukru. Trafił do zwycięskiej trójki, dzięki swoim bogatym właściwościom zdrowotnym, jednak w dużej części jego składnikiem jest cukier. Dlatego jeśli jesteś diabetykiem lub próbujesz się odchudzać – sięgnij po stewię lub ksylitol.

Przy kupnie miodu zwróć uwagę na jego pochodzenie. Wybieraj tylko te, które pochodzą z Polski, a odkładaj na półkę te z dopiskiem „mieszanka miodów z UE i spoza UE”. Idealnie będzie, jeśli znajdziesz w okolicy pszczelarza – miód prosto z pasieki jest wyjątkowy.

Jeśli decydujesz się na słodzenie herbaty miodem, pamiętaj, że traci on swoje właściwości powyżej 40 °C. Z mojego punktu widzenia to ogromna wada, bo uwielbiam pić ciepłą herbatę (prawie gorącą), a korzystając z miodu pozbawiam się tego, co w nim najlepsze. Wszelkiego rodzaju herbaty z miodem i cytryną na przeziębienie nie mają sensu, gdyż zazwyczaj pijemy je gorące, by przy okazji rozgrzewały. A miód po utracie swoich właściwości, staje się trochę mniej kalorycznym cukrem i nie pomoże na przeziębienie.

Jeszcze jedna sprawa!

Długo szukałam zamiennika cukru, by ograniczyć słodzenie. Każda kolejna możliwość powodowała, że oczy mi się świeciły i za każdym razem czułam ogromny zawód. Żaden zamiennik nie smakuje nawet odrobinę jak cukier. Szukałam czegoś chociaż zbliżonego, co dodane do herbaty, nie będzie tak bardzo odbiegało od smaku, który znam. Niestety nie udało mi się. Dlatego weź pod uwagę, że każda z wymienionych powyżej rzeczy, zmieni smak Twojego naparu. Poza tym…

Herbata niezbyt lubi cukier. Najlepiej zostawić ją taką, jaką jest. I znaleźć tę jedyną, która będzie smaczna bez cukru i jego zamienników.

  • Ja cały cukier w moim domu zamieniłam w miód rzepakowy – prosto z pasieki. Zastanawiam się tylko jak z jego kalorycznością? Czy nie wychodzi na to samo co cukier, tylko w zdrowszej wersji?

    • Natalia, nawiązując do FB – niestety nie wychodzi na to samo, bo miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni :). Dlatego w gorącej herbacie i w piernikach robi bardziej za cukier i dodatek smakowy :).

  • Kiedyś słodziłam, ale od wielu lat już tego nie robię :) Kwestia przyzwyczajenia ;)

  • Jest jeszcze syrop klonowy oraz syrop daktylowy – oba mają dużo mniej kalorii niż cukier i miód. Z syropem daktylowym jadam np. zupy mleczne :) do herbaty też się sprawdzi.

  • O, nie lubie smaku cukru bialego wiec moze czas sie zainteresowac!

  • Ja biały cukier zamieniłam na kokosowy – głównie dlatego, że nie podnosi poziomu cukru we krwi drastycznie jak ten biały. Niestety też nie przypomina smaku standardowego cukru, ale mi odpowiada, bo nigdy jakoś nie lubiłam mega słodkich rzeczy. Cukier kokosowy sprawia, że czarna herbata nie jest gorzka, ale nie jest też słodka ;)

CHCESZ CZASEM UROZMAICIĆ SWOJĄ HERBATĘ?
Zapisz się na
Newsletter z Przyjemnością
Otrzymasz e-book z listą dodatków do herbaty,
dzięki którym będziesz tworzyć własne, unikalne kompozycje.
Mam też dla Ciebie 
kod na darmową dostawę w moim sklepie.
Spotkajmy się jeszcze!
CHCĘ UROZMAICIĆ SWOJĄ HERBATĘ
Potem będę do Ciebie pisać raz na 10 dni.
Nie zasypię Cię ofertami - nikt nie lubi takich newsletterów. Ja też nie!