Skip to content

3 sposoby na domowy budyń

Budyń zawsze kojarzył mi się z torebkowym produktem ze sklepu. Dopóki nie doznałam olśnienia – przecież sama mogę go zrobić! Do ciast i wszelkiego rodzaju wypieków często przygotowuję masę budyniową. Dlaczego nie miałabym go zrobić w formie deseru? Przygotowałam dla Ciebie 3 propozycje na domowy budyń.

W domowych wypiekach i deserach bardzo cenię to, że można w nich manewrować proporcjami i smakiem. Więcej cukru niż w przepisie, brak skórki cytrynowej lub dodatek kokosu większości przepisów nie wyrządzi katastrofy.

Podobnie jest z domowym budyniem. Do poniższej bazy możesz dodawać różne składniki i bawić się smakami. To naprawdę prosty deser, dlatego bez obaw – nie da się w nim zbyt dużo popsuć.

Do dzieła!

belka-graymoka

Domowy budyń

500 ml mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Pół szklanki mleka odlej, wsyp do niego mąkę ziemniaczaną i dodaj żółtka. Rozmieszaj na możliwie jednolitą masę.

Resztę mleka zagotuj z masłem. Poczekaj aż masło całkiem się rozpuści, a mleko będzie bardzo ciepłe. Dodaj cukier i przygotowaną wcześniej mieszankę. Cały czas mieszaj, by nie powstały grudki, a cukier lepiej się rozpuszczał.

Odczekaj chwilę (mieszając) aż budyń zgęstnieje. I już!

Nie było trudno, prawda? W zależności od swoich preferencji możesz dać mniej mąki i więcej/mniej cukru.

Teraz czas na warianty!

belka-graymoka

Budyń waniliowy

Wymień zwykły cukier na waniliowego. Najlepiej taki, który przygotujesz w domu. Dodaj jeszcze 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii (również domowej produkcji!) i voilà! Waniliowy budyń gotowy!

Możesz go polać musem malinowym lub posypać czekoladowymi wiórkami.

Budyń herbaciany (o smaku Earl Grey)

Do herbacianego budyniu potrzebne będą 2 łyżeczki herbaty Earl Grey i papierowe filtry (najwygodniej). Podczas gotowania mleka włóż do niego torebki z herbatą, by jej smak mógł przejść do budyniu. Reszta kroków bez zmian!

Do tej wersji także możesz dodać cukier waniliowy lub jej ekstrakt. Maliny też będą pasować!

A może spróbujesz wymienić herbatę Earl Grey na zieloną? Ogranicza Cię tylko Twoja odwaga.

Budyń kawowy

Do kawowego budyniu zaparz wcześniej mocne espresso. Użyj go zamiast zimnego mleka, które jest bazą w mieszance z mąką i żółtkami. Ta mała różnica w przygotowaniu, zrobi ogromną różnicę w smaku.

Czym można urozmaicić kawowy budyń? Cynamonem, kardamonem i goździkami. To będzie wspaniały, poobiedni deser.

belka-graymoka

Z całą pewnością nie wyczerpałam gamy możliwości, jakie stwarza domowy budyń. Pokombinuj trochę! Może najbardziej nietypowy smak okaże się Twoim ulubionym? Chętnie poczytam, jakie smaki Cię kuszą.

Smacznego!

domowy budyń przepis
Przypnij na Pinterest – łatwo wrócisz do przepisu!

  • Kalina Czarnopolska

    dobry pomysł z tymi smakami. Ja do waniliowego często dorzucam puste laski wanilii, które pozostały mi z innych przepisów. To wystarczy, żeby nadać aromat. Domowe budynie rządzą :)

  • Magdalena Moczulska

    spróbuje zrobić jeszcze dziś wieczorem. Zawsze robiłam z proszku.

  • Dorota Para

    ooooo domowego budyniu jeszcze nie jadłam – muszę spróbować :)

  • Beata Kuczyńska

    Zaintrygowałaś mnie kawowym budyniem :) Wszystkie składniki mam, więc jest szansa, że się uda :)

  • Sylwia Antkowicz

    Super, jak córka skończy rok to jej zrobie taki domowy budyń