Skip to content

Co dodać do herbaty na przeziębienie?

Czarna herbata, sok malinowy domowej roboty i cytryna – to pierwsza myśl, jaka przychodzi mi do głowy, gdy zaczyna się przeziębienie. To pierwsza rzecz, którą mama proponowała, gdy zmarznięta wracałam ze szkoły. Taką herbatę na przeziębienie możesz wzbogacić o jeszcze inne składniki. Wypita na wczesnym etapie choroby naprawdę działa.

Kiedyś wydawało mi się, że herbata na przeziębienie to takie smaczne placebo. Gorąca herbata na rozgrzanie po przemoknięciu i zziębnięciu. Teraz staram się korzystać z naturalnych sposobów najdłużej jak mogę. Nie tylko są zdrowsze, ale też o wiele smaczniejsze. Choroba to nieprzyjemna sprawa – czemu jej sobie nie umilić i uczynić znośniejszą?

belka-graymoka

Czego nie dodawać do herbaty na przeziębienie?

Pamiętaj o jednym składniku, którego nie warto dodawać do gorącej herbaty – o miodzie. To prawda, że miód ma antybakteryjne i wzmacniające właściwości. Sprawdziłby się idealnie w sytuacji przeziębienia, gdyby nie tracił swoich zalet w wysokiej temperaturze. Powyżej 40 °C miód jest tylko zwykłym osładzaczem herbaty i ciast. Oczywiście możesz go dodać dla smaku, jednak jeśli chcesz skorzystać z jego dobrodziejstwa – lepiej zjedz z nim kanapki.

Co dodawać?

Składników, które dodadzą herbacie mocy walki z przeziębieniem jest kilka. Myślę, że większość znasz i znajdziesz w kuchni wśród przypraw. Po resztę sięgnij do babcinej piwniczki. herbata na przeziębienie

Cynamon

Cynamon to przyprawa, która powinna mieć stałe miejsce w Twojej diecie – nie tylko podczas przeziębienia. Ma silne właściwości antybakteryjne i szybko rozprawi się z początkami zapalenia. Poprawi też pracę nerek i pomoże organizmowi oczyścić się z toksyn. Oczyszczony organizm będzie mieć więcej siły, by walczyć z początkami choroby.

Najlepiej kup w sklepie laski cynamonu cejlońskiego i zmiel go bezpośrednio do herbaty.

Goździki

Ususzone pąki goździkowca (tym właśnie są goździki – nierozwiniętymi kwiatami) to jedna z najsilniejszych antyzapalnych przypraw. Sprawdzą się nie tylko w herbacie, ale także w potrawach mięsnych. Piszę to, bo namawiam Cię do jedzenia goździków jak najczęściej.

Jeśli lubisz specyficzny smak goździków i nie przeszkadza Ci jego intensywność, możesz spróbować je zjeść. Mają działanie przeciwbólowe – głównie stosowane w dentystyce, ale sprawdzą się też przy przeziębieniu.

Imbir

Świeży imbir to podstawa rozgrzewającej herbaty. Poprawia krążenie krwi, działa napotnie, a to pomaga w walce z przeziębieniem. Jeśli jesteś zmarznięta, czujesz zimno podczas lekkiej gorączki – herbata z imbirem będzie idealna. Początkowej, niskiej gorączki nie powinno się zbijać – to znak, że organizm podjął walkę. Imbir świetnie mu w tym pomoże.

Przeziębienie nie jest przyjemne, ale lubię uczucie, gdy po takiej gorącej herbacie, leżeniu pod kocem i kołdrą w ciepłym swetrze, czuję, że wracają mi siły.

Dzika róża

Z naszego rodzimego ogródka sięgnij dziką różę i przetwory z niej zrobione. Jest wspaniałym źródłem witaminy C (o wiele lepszym niż cytryna!). Jednak ważniejsze jest jej działanie wzmacniające. Przeziębienie to walka na wielu frontach, którą utrudniamy, chodząc do pracy i wystawiając się na zimno, stres i wysiłek.

Różę do herbaty możesz dodać na wiele sposobów – w postaci syropu (zwróć uwagę na skład!), suszonych pąków lub płatków kwiatowych.


Szukasz herbaty z różą? Sprawdź tutaj i wybierz swoją ulubioną.


Maliny

Od malin zacznij komponowanie swojej herbaty! Zobacz – wszystkie wymienione wyżej dodatki pasują do malin. Maliny mają podobne działanie do imbiru – pozwolą Ci się wypocić i pomogą w walce z gorączką. Zażyjesz też wiele witamin, które dodadzą Ci sił. A przy okazji wspomnisz sobie miłe wakacyjne doświadczenia!


ZOBACZ TEŻ kilka malinowych ciekawostek.


belka-graymoka

Zielona herbata na przeziębienie?

Odruchowo swoje antyprzeziębieniowe napary przygotowuję na bazie czarnej herbaty. Zdecydowanie efektywniej jest przygotować je z zieloną herbatą!

Antyoksydanty w zielonej herbacie zwalczą zapalenie. Dodatkowo wzmocnisz układ odpornościowy, który zadziała szybciej i dłużej ochroni Cię po chorobie. Zieloną herbatę z powyższymi dodatkami potraktuj jak profilaktykę w jesienno-zimowe dni. Kombinacji jest tak wiele, że nie znudzą Ci się przez cały sezon i na pewno znajdziesz taką, która będzie Ci smakować.

Jeśli zdecydujesz się na czarną herbatę i cytrynę, pamiętaj, by plasterki dodać już po oddzieleniu liści od naparu. Tak jest bezpieczniej!

Dużo zdrowia!

CHCESZ CZASEM UROZMAICIĆ SWOJĄ HERBATĘ?
Zapisz się na
Newsletter z Przyjemnością
Otrzymasz e-book z listą dodatków do herbaty,
dzięki którym będziesz tworzyć własne, unikalne kompozycje.
Mam też dla Ciebie 
kod na darmową dostawę w moim sklepie.
Spotkajmy się jeszcze!
CHCĘ UROZMAICIĆ SWOJĄ HERBATĘ
Potem będę do Ciebie pisać raz na 10 dni.
Nie zasypię Cię ofertami - nikt nie lubi takich newsletterów. Ja też nie!