Skip to content

Czym się kierować przy wyborze herbaty?

Herbata to często nasz codzienny towarzysz – pijemy ją podczas śniadania, parzymy do popołudniowego relaksu po powrocie z pracy. Niezależnie od tego, czy gustujesz w rzadkich suszach czy wolisz smakowe mieszanki, zobacz, jak wybrać herbatę, która nie utraci szybko swojego smaku.

Kupno herbaty, nawet jeśli nie wydajemy bajońskich sum, jest pewną inwestycją. Lubimy kupować rzeczy, które nas satysfakcjonują – niezależnie od tego, czy to nowy rodzaj sera czy samochód. Poniższe wskazówki pomogą Ci zminimalizować ryzyko złego wyboru.


Czasem kupno herbaty jest prawdziwą inwestycją. Zobacz, jakie były najdroższe herbaty świata.


Zwróć uwagę na przechowywanie

Herbaciany susz nie lubi światła i wysokich temperatur. Zdecydowanie lepiej mu w ciemnej i chłodnej atmosferze, dlatego ważne jest, by pojemniki, w których jest trzymany nie były ze szkła. Szklane pojemniki mają jedną zaletę – widać, co w nich jest. Łatwiej zwrócić uwagę na herbatę, gdy ją widać – kupujemy przecież oczami! Ostatecznie jednak herbatę będziesz pić i wtedy jej smak będzie najważniejszy.

Istotne również jest to, by pojemniki były szczelne. Herbata wchodzi w reakcję z tlenem (zwłaszcza ta drobna, której liście nie są w całości) – to powoduje zmianę smaku lub jego całkowitą utratę.


ZOBACZ jak przechowywać herbatę, by zachowała swoją świeżość.


belka-graymoka

Powąchaj!

Zapach herbaty jest bardzo ważny – musisz wiedzieć, czego szukać.

W herbatach z dodatkami głównym wyznacznikiem będą nasze indywidualne preferencje. Zapach wiele obiecuje i bywa najważniejszym elementem w herbacie przed jej zaparzeniem. Czasem bywa zwodniczy i to, co obiecuje nos, nie zawsze odnajduje smak. Na pewno zapach herbaty aromatyzowanej nie powinien być chemiczny i sztuczny.

Przed kupnem herbaty bez dodatków, dobrze jest zapoznać się z jej charakterystyką, by wiedzieć, na co zwrócić uwagę. To trudne, bo rodzajów herbat jest wiele i nie sposób wszystkiego zapamiętać. Uogólniając można przyjąć:

  • zielone herbaty powinny pachnieć lekko, świeżo, cytrusowo, trawiaście, niektóre kwiatowo
  • czarne herbaty mają mocniejszy i trwalszy zapach, kwiatowo-słodki
  • białe herbaty pachną słodko i, mimo że w smaku delikatne, ich zapach wcale nie musi taki być
  • oolong ma całą gamę zapachów – wszystko zależy od poziomu utlenienia
  • pu-erh to głęboki zapach ziemi.

Każdy z tych zapachów powinien pozostać z Tobą dłużej. Unikaj tych, które szybko się ulatniają.

jak wybrać dobrą herbatę

Obejrzyj susz

Przy oglądaniu suszu obowiązuje podobna zasada, jak przy wąchaniu. Najlepiej wiedzieć, jak ma wyglądać herbata, którą chcesz kupić. Jakie powinna mieć listki, czy powinny być w niej pąki, jak powinna być zwinięta. Wiem, że ta wiedza wymaga zdecydowanie większego zainteresowania niż czasem mamy ochotę posiadać. Dlatego przy wyborze herbaty przede wszystkim zwróć uwagę, czy nie jest zbyt połamana. Poza tym:

  • zielona i oolong powinny mieć delikatny połysk – to znaczy, że są świeże
  • czarna i pu-erh powinny być gęste i mieć ciemny kolor
  • biała jest w dotyku niezwykle przyjemna – ma na liściach delikatny puszek (naprawdę!).

Jeśli masz okazję, spróbuj!

Tak byłoby idealnie, jednak rzadko sklepy herbaciane oferują taką możliwość. Jeśli nie jesteś pewny herbaty, kup niewielką ilość, by móc w domu na spokojnie sprawdzić, czy przypadła Ci do gustu.

belka-graymoka

Zakupy herbaty w internecie?

Podczas internetowych zakupów trudno ocenić powyższe elementy. W takiej sytuacji najlepiej polegać na poleceniach znajomych oraz swojej intuicji. Zadaj kilka pytań sprzedającemu, poszukaj ocen w serwisach. Jestem przekonana, że w internetowych sklepach również otrzymasz bardzo dobre herbaty. A na zamówienie z takiego sklepu, będziesz czekać z kubkiem swojego ulubionego naparu i książką w ręce – kurier przywiezie Ci je pod same drzwi!

***

Potraktuj powyższe wskazówki jak drogowskazy. Nie musisz z nich korzystać – wybór herbaty powinien być przyjemnością. Wyszukiwaniem nowych połączeń i ich smakowaniem, czekaniem na zaskoczenie smakowe. Wizyta w herbaciarni nie musi (nie powinna!) odbywać się z listą punktów do odhaczenia.

Mam jednak nadzieję, że kiedyś ten krótki poradnik uratuje Cię przed kupnem herbaty, która pięknie zapowiadała się w sklepie i okazała się rozczarowaniem po zaparzeniu.

Pamiętaj! Najlepsza herbata to ta, która Ci smakuje.

  • Ewa Kowalik

    To „kupowanie oczami” jest bardzo niebezpieczne… Mam z niego kilka fajnych puszek i kilka marnych herbat. Szkoda, że mój mózg się tak łatwo oszukuje ech….

    • Kupowanie oczami jest niebezpieczne nie tylko przy herbacie ;). Szkoda, że właśnie najpierw kupujemy nimi, potem emocjami, a potem rozsądkiem :D.

  • Ciekawy wpis – naprawdę warto stosować te wskazówki! Ja często dostaję herbatę od brata, który jeździ jako pilot do Azji Południowo-Wschodniej. Pijałam oryginalną z Birmy, Laosu, Sri-lanki (dawnego Cejlonu). Potem ciężko iść w Polsce do sklepu i kupić coś równie smacznego… U mnie w rodzinie od dawna był zwyczaj dobrego parzenia herbaty, właściwego jej przechowywania.

    • O! Taka tradycja pielęgnowania herbaty jest chyba rzadka :).
      W Polsce na pewno trudniej kupić herbatę taką herbatę jak w Azji, ale za to mamy pierogi ;).

  • czysta

    a czy szklane pojemniki, oprócz tego co napisałaś, mają jeszcze jakieś większe wady? bo szczerze, część swoich herbat przechowuję właśnie w takich, ale te z kolei są skrzętnie schowanie w dość ciemnym i chłodnawym miejscu…

    • Nie mają :). Moim zdaniem są najlepsze :). W ciemności mogą stać jak najbardziej!