Skip to content

Kopi Luwak – najdroższa kawa świata

Znasz Kopi Luwak? Jeśli nie, to koniecznie odłóż kanapkę przy czytaniu tego artykułu.

Luwak to azjatycka nazwa cywety (bardziej biologicznie – łaskun muzang). To urocze zwierzątko, trochę podobne do szopa, trochę do łasicy, a trochę do borsuka (jestem otwarta nowe skojarzenia), żywi się między innymi dojrzałymi owocami kawowca. Niestety cyweta trawi tylko miąższ owocu i odrobinę narusza zewnętrzną warstwę ziarna. Takie lekko naruszone ziarno jest przez cywetę wydalane. Z tego nadtrawionego i wydalonego ziarna robi się Kopi Luwak.

Brzmi niesmacznie? Pewnie tak. Sama kilka lat temu skrzywiłam się na tę informację i nie jestem pewna czy zdobyłabym się na spróbowanie tej kawy. Jednak smakosze twierdzą, że aromat kopi luwak jest niezwykły. Delikatniejszy i nie pozostawia goryczy jak inne kawy.

Dlaczego kopi luwak jest tak droga?

Kopi Luwak jest bardzo rzadką kawą. Najlepsza (w zasadzie powinnam napisać – jedyna prawdziwa) pochodzi od cywet, które żyją w naturalnym środowisku. Tylko wtedy cywety mają możliwość wyselekcjonowania najdojrzalszych owoców kawowca, a tym samym wybrania najlepszych ziaren. Dodatkowo w naturalnym środowisku ich dieta jest urozmaicona – nie samą kawą cyweta żyje. Zwierzaki żyjące na wolności w zgodzie ze swoją naturą nie są zestresowane, mniej chorują i dłużej żyją. Dzięki temu kawa jest najwyższej jakości. Jednak naturalne środowisko ogranicza ilość zebranych odchodów. Miejscowi zbieracze są w stanie rocznie dostarczyć na rynek około 500 kg tego kawowego smakołyku.

najdroższa kawa świata kopi luwak

Łaskun hodowany w klatce

Nie obyło się bez hodowlanych eksperymentów na łaskunach. Jest to sprawa bardzo kontrowersyjna – głównie ze względu na warunki, w jakich są hodowane.

Cywety trzymane w ciasnych klatkach chorują, walczą między sobą i umieraą dużo szybciej. W takim środowisku są po prostu nieszczęśliwe i wiele organizacji prozwierzęcych walczy aktywnie o prawa cywet.

Dodatkowo trzymane w niewoli łaskuny karmione są tylko owocami kawowca. A dieta łaskuna jest urozmaicona i składa się również z owadów i małych gadów. Przez nieurozmaicony sposób odżywiania, zwierzęta mają zaburzony proces trawienia i nie mogą wybrać najlepszych owoców. Jedzą, by zaspokoić swój głód, nie wybierając najlepszych kąsków.

Oba powyższe czynniki przyczyniają się do złego samopoczucia cywet, a tym samym do pogorszenia jakości kawy. Walki o ich warunki ciągle trwają.

Skąd w Europie kopi luwak?

W zasadzie do dzisiaj nie wiadomo, w jaki sposób zaczęto pić w Azji kawę kopi luwak. Co skłoniło tamtejszych mieszkańców do spróbowania przetworzenia ziaren z odchodów? Może przypadek, a może jakaś klęska? Wiemy tylko, że na początku XIX wieku trafiła do Europy dzięki Holendrom. A potem rozprzestrzeniła się na resztę świata. Choć może rozprzestrzeniła się to złe słowo, patrząc na jej niewielką dostępność.

najdroższa kawa świata kopi luwak

Gdzie kupić oryginalną kopi luwak?

W zasadzie trudno powiedzieć. Przez swoją cenę kawa jest często podrabiana, nawet u samego źródła – w Azji i Indonezji. Do arabiki dosypywane są ziarna pozyskane od cywety i sprzedawane jako kopi luwak, a nieświadomi turyści kupują rarytas na pamiątkę. Patrząc na skalę zjawiska i poziom cenowy podrabianie tej kawy jest dość powszechne. Niewprawiony kawosz na pewno nabierze się na smak pysznej arabiki (indonezyjska kawa jest bardzo smaczna ze względu na gleby, na których rośnie), myśląc, że pije najdroższą kawę świata.

Właśnie z powodu trudnej weryfikacji, czy dana kawa pochodzi z naturalnego środowiska, w moim sklepie nie ma kopi luwak.

Nie jestem pewna czy byłabym w stanie spróbować filiżanki kopi luwak, pomimo wiedzy, że ziarna są czyszczone, palone i przygotowywane do picia tak, jak każde inne ziarna kawy. A Ty?

Jeśli miałaś okazję spróbować kopi luwak, napisz jak smakowała!

-50% wszystkie herbaty i kawy
CHCĘ SPRÓBOWAĆ