Skip to content

Maślane ciasteczka

Te maślane ciasteczka robi się tak szybko, że możesz je przygotować nawet, gdy wpadną niespodziewani goście.

Lubię w kuchni proste i efektowne rzeczy. Czasem przygotowywanie dań jest miłe, ale są takie dni, gdy mam ochotę na coś dobrego bez nadmiernego wysiłku. Podobnie jest z deserami i słodkimi przekąskami.

Poniższy przepis niejednokrotnie wykorzystywałam „na ostatnią chwilę”. Trudno w nim cokolwiek pomylić, a smak jest nieziemsko maślany. Poza tym, bardzo lubię wygląd tych ciasteczek – jest taki swojski!

belka-graymoka

Maślane ciasteczka – przepis

200 g masła
6 łyżek cukru pudru
2 szklanki mąki

Z przygotowaniem ciasta nie ma żadnego problemu – wystarczy zagnieść wszystkie składniki. Zrób to szybko, by masło nie zdążyło się za bardzo rozpuścić. Ja i tak zawsze po zagnieceniu, wkładam ciasto do lodówki na 15 minut – na wszelki wypadek.

Piekarnik ustaw na 180 °C. Wystarczy standardowe, dolne nagrzewanie.

Gdy piekarnik się rozgrzewa, przygotuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Z takiego rozmiaru wychodzą mi najlepsze ciasteczka – nie za duże, nie za małe i odpowiednio grube. Wszystkie kulki rozgnieć delikatnie widelcem. Przy pierwszym pieczeniu miałam obawy, czy ciasto nie będzie przyklejać się do widelca. Na szczęście nic takiego się nie dzieje – ciasto jest tłuste od masła i nie ma problemu. Zawsze możesz posmarować masłem widelec.

Tak przygotowane ciasteczka, ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Bardzo szybko się rumienią – nie przegap odpowiedniego momentu! Nie układaj ich zbyt blisko siebie, bo delikatnie rosną. Zdarzyło mi się kilkukrotnie, że wyjmowałam je zrośnięte.

Jeśli chcesz, by miały jednolity, blady, maślany kolor, możesz wyjąć je odrobinę wcześniej – nawet, gdy będą jeszcze lekko miękkie. Szybko stygną – chwilę później są gotowe do jedzenia!

Propozycja. Podziel ciasto na 3 części. Do jednej dodaj cynamon, a do drugiej ekstrakt z wanilii. To będzie smaczne urozmaicenie!

belka-graymoka

Co lubię w tych ciasteczkach?

Prostotę i szybkość wykonania. Będę to w kółko podkreślać, bo jestem tym zachwycona!

Maślany smak. Ciasteczka są bardzo czułe na proporcje składników. Już 10 gramów różnicy w wadze masła, daje odczuwalną różnicę.

Zapach, którym wypełniają cały dom. Kojarzy mi się z przytulnością i błogim nastrojem.

Podaj do nich herbatę z cynamonem lub z wanilią. Albo aromatyczną kawę. Wszystko zależy od Twoich gości!

To kiedy pierwsza próba?

maślane ciasteczka przepis
Przypnij na Pinterest i miej zawsze pod ręką!

NIE ODCHODŹ JESZCZE! ZAPISZ SIĘ NA
Newsletter z przyjemnością
Otrzymasz e-book z dodatkami do herbaty
i kod rabatowy na pierwszą wysyłkę z mojego sklepu.
ZAPISUJĘ SIĘ
Nie martw się - newsletter wysyłam raz na 10 dni. I zawsze się możesz wypisać!