Skip to content

Proste kruche ciasteczka

Te kruche ciasteczka są naprawdę proste w przygotowaniu. I przepyszne – niezależnie od tego czy je ozdobisz czy nie.

Nie potrafię wskazać wielu takich rzeczy, które kojarzą mi się z dzieleniem bardziej niż jedzenie. Często słyszę „Dla siebie nie chce mi się gotować”. Przygotowywanie potrawy z myślą o kimś, to jeden z bardziej radosnych i wdzięcznych momentów, jakie można przeżyć. Dlatego dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na proste kruche ciasteczka. Dla kogo je przygotujesz?

Kruche ciasteczka

1/2 kg mąki krupczatki
1 łyżka octu
2 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 cukier waniliowy (można zastąpić ekstraktem waniliowym)
1 margaryna

Wszystkie składniki odmierzamy i dokładnie zagniatamy. Margarynę można pokroić w kosteczki – będzie ją wtedy łatwiej połączyć z resztą składników. Dobrym pomysłem jest również wyjąć ją wcześniej z lodówki, by trochę się ogrzała. Po zagnieceniu ciasta – wkładamy je do lodówki na ok. 30 minut (ciasto można też przygotować dzień wcześniej). Po pół godzinie wyjmujemy je z lodówki i kawałek po kawałku rozwałkowujemy. Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (od dołu). Pieczemy ok. 10-12 minut. Po upieczeniu ciasteczka są blade, ale w niektórych miejscach zarumienione.

Do dekoracji (opcjonalnie) można użyć rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady lub lukru, a wierzch ciasteczek posypać kokosem lub kolorową posypką. Można też użyć wyobraźni i udekorować je w ulubiony sposób obdarowywanego.

W każdej swojej odsłonie znikną bardzo szybko – obiecuję.

proste kruche ciasteczka