Skip to content

Rodzaje kawy. Arabica czy robusta?

Kawa – miły początek dnia, zastrzyk energii, chwila przerwy w pracy lub dodatek do poobiedniego deseru. Wśród wielu gatunków kawy – każdy kawosz znajdzie coś dla siebie. Wiesz jakie są rodzaje kawy?

W przeciwieństwie do herbaty – gatunków kawy jest wiele. I choć finalnie ziarna wyglądają podobnie – każde z nich ma swój niepowtarzalny smak. Kawowe plantacje skupiają się głównie na uprawie dwóch podstawowych gatunków – arabiki (coffea arabica) i robusty (coffea robusta lub coffea canephora).

Rodzaje kawy

Kawa arabica

Choć nazwa gatunku wskazuje nam azjatyckie kierunki – źródłem kawy arabiki jest afrykańska Etiopia. To właśnie plantacjom spod gorącego słońca zawdzięczamy ten wspaniały smak. Arabica jest wymagającą rośliną – lubi określoną wilgotność powietrza i odpowiednią wysokość nad poziomem morza. Podobnie do herbaty – upodobała sobie zbliżoną szerokość geograficzną. Mimo specyficznych warunków wzrostu oraz wyższej ceny, arabica zdominowała kawowy rynek – 70-90% spożywanej kawy to właśnie arabica. Ma delikatny smak, jest mniej kwaskowa niż robusta. Zawiera mniej kofeiny. Plantacje arabiki rozsiane są po całym świecie – od Brazylii (która jest największym producentem arabiki) po Jawę. Dzięki różnorodności miejsc, w których jest hodowana – arabica oferuje nam wiele nut smakowych – czekoladowe, owocowe, orzechowe.


Zobacz więcej informacji o kawie arabice. Jak rośnie? Czego wymaga?


rodzaje kawy arabica
Delikatniejsza niż robusta, kawa arabica będzie dobrym dodatkiem do deseru.

Kawa robusta

Kawę robustę docenią tylko wytrawni pasjonaci kawy. Jej mocny, wyrazisty i kwaskowaty smak nie każdemu może przypaść do gustu. Jednak to właśnie dzięki robuście włoskie espresso zyskuje kremową piankę – crema. Dodajmy również, że kawę rozpuszczalną uzyskuje się głównie z robusty. Krzew robusty jest mniej wymagający i łatwiejszy w uprawie niż krzew arabiki. Robustę można rozpoznać po wyglądzie ziaren – są ładnie owalne i regularne, podczas gdy ziarno arabiki jest płaskie. Robusta to kawa idealna dla poszukujących w kawie mocy (ma ok. 3-4% kofeiny) i intensywnego smaku!


Robusta jest dobra na pobudzenie. Poznaj ją bliżej i wypróbuj!


rodzaje kawy robusta
Kawa robusta jest idealna na kawową przerwę w pracy, gdy brakuje Ci energii.

Niezależnie od tego, na którą się zdecydujesz – pamiętaj, by przyrządzić ją tak, jak lubisz najbardziej.