Skip to content

3 przepisy na rozgrzewającą kawę

Masz czasem ochotę na pyszną, gorącą przyjemność po długim zimowym spacerze? Mam dla Ciebie 3 przepisy na rozgrzewającą kawę.

Zima to dobry czas na eksperymenty. Sprzyja wzbogacaniu kawy w słodkie i przyprawowe dodatki, które na letnie upały są zbyt ciężkie. Kawa zdecydowanie bardziej pasuje do ciast i ciasteczek niż do owocowych sorbetów, dlatego latem trudniej się nią bawić. Korzystaj zatem z okazji!

Każdą z poniższych propozycji możesz modyfikować według uznania – dodać do niej coś, czego w niej nie ma lub odjąć składnik, którego nie lubisz. Możliwości jest wiele, a dzięki eksperymentom znajdziesz na pewno swoje ulubione proporcje!

Kawa orzechowa

1-2 łyżeczki zmielonej kawy
200 ml mleka
7 orzechów włoskich
1 łyżeczka esencji waniliowej
miód – do posłodzenia, użyj wedle uznania

Zmiel drobno orzechy włoskie. Uważaj, by nie przesadzić – orzechy mają dużą zawartość oleju i przy długim mieleniu zacznie się on wytrącać, a tego nie chcemy! Zagotuj mleko, a następnie dodaj do niego esencję, orzechy i miód. Gdy wszystko się wymiesza zalej tą mieszanką kawę. Jeśli nie lubisz fusów, możesz użyć filtra zalewając kawę lub odcedzając ją po zaparzeniu.

Wskazówki:
– użyj kawy rozpuszczalnej i dodaj ją do gotującego się mleka – problem fusów zniknie i będziesz mogła cieszyć się drobinkami orzechów;

– użyj innych orzechów;
– dodaj karmel lub lody waniliowe.

Kawa jak chai masala

1-2 łyżeczki zmielonej kawy
zmielone przyprawy – kardamon, cynamon, imbir i gałka muszkatołowa

Przygotowanie tej kawy jest dziecinnie proste. Kawę i przyprawy dokładnie wymieszaj, a następnie zalej gorącą wodą przez filtr. Jak widzisz, bazowy przepis jest bez mleka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byś go użyła! Którą wersję wolisz – mleczną czy bezmleczną?

Kawa czekoladowo-karmelowa (a może czekolada kawowa?)

1 łyżeczka zmielonej kawy
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 ml mleka
miód do posłodzenia

Pewnie już się domyślasz, jak przygotować tę pyszność. Mleko zagotuj z ekstraktem waniliowym. Wymieszaj kawę i kakao i dodaj do gorącego mleka. Posłódź według uznania.

Ta wersja kawy z powodzeniem może być wymieszana z kawą orzechową – smak kakao dobrze skomponuje się z orzechami!

Wszystkie propozycje są przepyszne i każda ma w sobie coś wyjątkowego. Jeśli jesteś odważna, to możesz je nawet zmiksować – poszczególne składniki bardzo do siebie pasują.

Teraz nie pozostało nic innego, jak wybrać się na przechadzkę do lasu, a po powrocie przyrządzić sobie kawową ucztę. Lub zabrać ją ze sobą w termosie!

  • Smakowite. Muszę przetestować, zwłaszcza że mrozy wracają :)

-50% wszystkie herbaty i kawy
CHCĘ SPRÓBOWAĆ