Skip to content

Sernik wiedeński

Tego wypieku nie trzeba nikomu przedstawiać. Podstawa wielu udanych spotkań rodzinnych. Idealny do poobiedniej kawy, a do tego szybki i prosty w zrobieniu. Sernik wiedeński z kokosową kruszonką.

Sernik wiedeński

1,5 kg tłustego sera zmielonego dwukrotnie
0,5 kg cukru pudru
1 masło
10 jajek
2 łyżki mąki
opcjonalnie aromat do ciasta jaki lubisz i/lub bakalie

Żółtka z masłem i cukrem ucieramy na jednolitą masę (będzie mieć ładny jajeczny kolor). Do zmiksowanej masy dodajemy po 2-3 łyżki zmielonego sera. Z reszty białek ubijamy pianę i dodajemy ją do masy serowej powoli mieszając (ręcznie lub na niskich obrotach miksera). Na końcu dodajemy 2 łyżki mąki i aromat/bakalie. Blaszkę wykładamy papierem, wylewamy masę serową i pieczemy w piekarniku około 1 godzinę w 180 stopniach.

Sernik jest słodki i mocno serowy. Można do niego przygotować kokosową kruszonkę.

Kokosowa kruszonka

1 masło
1 szklanka mąki pszennej, przesianej
10 dag cukru
5 dag kokosu

Masło miksujemy lub rozcieramy palcami, dodajemy mąkę, cukier i kokos. Tak przygotowaną masę kruszymy na sernik po około 30 minutach jego pieczenia.

Z kruszonką czy bez – zachwyci Twoich gości.