Skip to content

Skąd pochodzi kawa?

Największym eksporterem i producentem kawy na świecie jest Brazylia. Zapewne wpływ na to ma jej ogromna powierzchnia i sprzyjające warunki do uprawy kawowego krzewu. Jednak to nie Ameryka Południowa jest źródłem kawowej mocy. Wiesz skąd pochodzi kawa? Chodź! Zabiorę Cię w krótką podróż dookoła świata – śladami kawy! Zaczniemy u źródła.

Czarna Afryka z czarną kawą

Pierwszą kawę na Ziemi najprawdopodobniej wypił starożytny Etiopczyk. Niestety nie wiemy, jak Etiopczycy wpadli na pomysł picia kawy. Wiemy za to, że pity przez nich napar nie miał nic wspólnego z tym, co my znamy jako kawę. Do dzisiaj sposób parzenia kawy w Etiopii różni się od europejskiego.

Etiopskie kawy należą do najlepszych na rynku. Od kilku wieków produkowane w ten sam sposób, hodowane w naturalnych warunkach bez dodawania ulepszaczy – mają ciągle ten sam, głęboki smak. Etiopia to jeden z największych eksporterów kawy na świecie (5. miejsce). Zapewne byłaby wyżej w rankingu, gdyby nie to, że sami Etiopczycy wypijają ponad połowę swoich zbiorów.

Najpopularniejsza etiopska kawa to Etiopia Sidamo. Jej nazwa pochodzi od regionu, w którym jest uprawiana – jak w przypadku większości kaw. Ma odrobinę pikantny i cytrusowy smak. Jeśli preferujesz kawy z najwyższej półki, to spróbuj Etiopii Yirgacheffe. Ta kawa niejednokrotnie wygrywała w rankingach najlepszej kawy na świecie. Czy perspektywa poranka z taką kawą nie brzmi wspaniale?

Skąd pochodzi kawa - Gray Moka - Etiopia
Kawa z Etiopii od Gray Moka

***

Brazylia – numer 1 na świecie

Drugi przystanek w naszej podróży to Brazylia. Na pewno znasz karnawał w Rio. Mnie marzy się pojechanie do Brazylii i zobaczenie go na własne oczy. Oprócz najlepszej karnawałowej zabawy na świecie, Brazylia ma także jedną z najlepszych kaw. A z całą pewnością ma jej najwięcej. Od wielu lat Brazylia pozostaje w czołówce największego producenta i eksportera kawy. Najbardziej popularną jest Brazylia Santos – to 100% arabiki o łagodnym smaku. Nazwa kawy, podobnie jak w przypadku wspomnianych etiopskich, pochodzi od nazwy regionu. Santos leży w pobliżu Sao Paolo, nad oceanem. To pewnie dlatego, kawa stamtąd jest tak pyszna!

Mimo że kawowiec nie występuje naturalnie w Ameryce Południowej, fantastycznie się tam odnalazł. Klimat Brazylii i górskie tereny sprzyjają hodowli każdej odmiany. A tych w Brazylii znajdziesz wiele – Bourbon, Cutuai czy Typica. Każda z nich daje inny smak, ale wszystkie są wspaniałe na dobry dzień.

Skąd pochodzi kawa? Brazylia - Gray Moka
Kawa z Brazylii od Gray Moka

***

Wietnamska robusta na obudzenie

O różnicy między arabiką a robustą pisałam kilka miesięcy temu. Nadal uważam, że żadna z nich nie jest lepsza – każda znajdzie zastosowanie i swoich zwolenników.

Wietnamska kawa budzi mieszane uczucia wśród zagorzałych kawoszy. By zwiększyć i przyspieszyć produkcję, wietnamcy plantatorzy nie dbali o jej jakość – krzewy były intensywnie nawożone, a ziarna palone w zbyt wysokich temperaturach. Ciągle można spotkać na rynku uczciwych hodowców i to od nich, pochodzi najlepsza robusta. Robusta do kawa idealna, gdy potrzebujesz pobudzenia – ma wyższą zawartość kofeiny niż arabica. Przez to, ma także bardziej goryczkowy smak. Dobrze ją dodać do espresso – to dzięki niej otrzymasz wyborową piankę.

Na ciepłe dni polecam Ci wypróbować wietnamską kawę mrożoną – z dodatkiem skondensowanego mleka i kostek lodu. Brzmi smacznie?

skad-pochodzi-kawa-wietnam-graymoka
Kawa z Wietnamu od Gray Moka

***

Kolumbia i jej piękne ziarna

Zabieram Cię z powrotem do Ameryki. Co Ty na to? Napijemy się pysznej, kolumbijskiej kawy.

O ile w Wietnamie uprawia się jedynie robustę, to Kolumbia ukierunkowała swoje plantacje na arabicę i tylko ten gatunek kawy znajdziesz w Kolumbii. Dwie najpopularniejsze kolumbijskie kawy to Kolumbia Excelso Medelin oraz Kolumbia Supremo. Obie powstają z najlepszych ziaren zebranych z kawowych krzewów – Excelso i Supremo to nazwy kolumbijskich standardów jakości kawy (nie wiem z jakiego powodu, ale każdy kraj ma swoje nazewnictwo).

Niestety Kolumbijczycy nie mają szczęścia posmakować swojej dumy narodowej – ta najlepsza jest przeznaczona na eksport, a w Kolumbii zostają jedynie ziarna drugiej kategorii. To smutne, bo będąc w Kolumbii nie zasmakujemy u gospodarza prawdziwej kawy. Jedynie tam, gdzie ruch jest nastawiony na turystów. Jest to w jakiś sposób część ich kultury, jednak podczas wyprawy w tak odległe miejsce, chciałoby się spróbować kawy z samego źródła.

skad-pochodzi-kawa-graymoka
Kawa z Kolumbii – Gray Moka

***

Indonezja – powrót po azjatycką robustę

Wracamy do Azji! Dzisiaj to nasz ostatni przystanek.

Indonezja to płaski rejon. Zbyt płaski, by móc wyhodować wspaniałą arabikę. Arabika to wymagająca kawa – potrzebuje odpowiedniej wysokości, wilgotności i temperatury. Robusta jest zdecydowanie bardziej odporna na warunki, dlatego najczęstszą kawą uprawianą w Indonezji jest właśnie robusta. Z rejonu Indonezji pochodzi również znana kopi luwak – kawa wydobywana z odchodów cywety.

Indonezyjskie kawy najczęściej są składnikiem mieszanek przeznaczonych do parzenia w ekspresie. Ich kwaskowaty, głęboki i lekko ziemisty smak komponuje się z delikatną arabiką i dobrze nadaje się do standardowego sposobu parzenia. Pewnie nawet nie wiesz, kiedy ją pijesz!

skad-pochodzi-kawa-graymoka
Kawa z Indonezji od Gray Moka

***

I to już koniec naszej podróży. Jesteś zmęczona? Zostawiam Cię na słonecznej Jawie, żebyś mogła odpocząć, bo mam w planie jeszcze kilka takich podróży. Co Ty na to?

Na którą kawę masz największą ochotę?

-50% wszystkie herbaty i kawy
CHCĘ SPRÓBOWAĆ