Skip to content

Jakie właściwości ma jarzębina? Poznaj 3 najpopularniejsze

Robiłaś w dzieciństwie korale z jarzębiny? Ja nigdy, ale jarzębina kojarzy mi się tylko w ten sposób. Nigdy nie rozumiałam, dlaczego piękne czerwone owoce zaczynają dojrzewać na jesień, gdy sezon owocowy praktycznie się kończy i dlaczego nie można ich jeść. To mała zagadka mojego dzieciństwa! Teraz już wiem. Znam nawet kilka właściwości jarzębiny – o nich właśnie będzie ten tekst.

Nigdy nie miałam styczności z jarzębiną jako rośliną jadaną przez ludzi. Pierwszy raz zetknęłam się z nią w jadalnej formie, gdy wybierałam herbaty do swojego sklepu. W moim otoczeniu przez prawie 30 lat nie pojawiła się nalewka z jarzębiny, herbata z jej liści, sok czy jakikolwiek inne przetwory! A jarzębina w medycynie ludowej jest używana od wieków. To także element wielu wierzeń (zwłaszcza nordyckich). Nie podejrzewałam, że taka moc może płynąć z jarzębiny.

właściwości jarzębiny

Właściwości jarzębiny

Działa przeciwbakteryjnie

Kwas sorbinowy zawarty w jarzębinie działa przeciwbakteryjnie. Dzięki temu ekstrakt jarzębinowy może być stosowany na skórę – jednak kosmetyka rzadko go wykorzystuje i trudno znaleźć pielęgnacyjne specyfiki w jarzębiną. Mnie udało się wyszukać jeden, ale (!) takie jarzębinowe kosmetyki możesz przygotować samodzielnie w domu.

Przeciwbakteryjne właściwości jarzębiny działają także od wewnątrz. Wzmacniają ochronę przed grzybami i drobnoustrojami – może dla odmiany do herbaty dodasz soku z jarzębiny? Brzmi to bardziej jesiennie!

Wspomaga trawienie

Wiesz, że jelita w dużej mierze odpowiadają za produkcję serotoniny, która jest hormonem szczęścia? Zadbaj o nie prawidłowo – zwłaszcza w czasie, gdy łatwiej o chandrę, a słońce już tak nie rozpieszcza. Jarzębina jest dobrym środkiem zarówno na zatwardzenia i na biegunki, jednak pozostaje naukową tajemnicą jak to działa. Jestem przekonana, że regularne dodawanie jarzębinowych przetworów do jesiennej diety poprawi Ci humor!

Na problemy z gardłem i układem oddechowym

W medycynie naturalnej jarzębina używana była także na problemy z gardłem. Zawartość witaminy C zwiększa odporność i działa antyoksydacyjnie, więc to dobry sposób na ochronę w pierwsze jesienne chłody. Wszelkie przeziębienia i stany zapalne zwalczaj jarzębiną. To z całą pewnością lepsze niż syropy z apteki.

właściwości jarzębiny

Jarzębinowe szaleństwo

Różnego rodzaje napary, dżemy i nalewki z jarzębiny możesz wykonać samodzielnie w domu. Zapewne najwięcej przepisów znajdziesz z owocami, ale liście i kwiaty (jarzębina kwitnie na wiosnę) również są wykorzystywane.

Pamiętaj, by jarzębinę zbierać po pierwszych przymrozkach. Wtedy owoce nie będą gorzkie. A jeśli nie chcesz czekać na mrozy, zebrane owoce możesz przemrozić w zamrażalniku.

I pod żadnym pozorem nie jedz świeżych owoców. Nie tylko są niesmaczne, ale także niebezpieczne dla zdrowia!

Jeśli masz ochotę na herbatę z jarzębiną – zapraszam!

 

-50% wszystkie herbaty i kawy
CHCĘ SPRÓBOWAĆ