Skip to content

Lubisz truskawki? Poznaj ich właściwości!

Słoneczne poranki czerwca kojarzą mi się z końcem szkoły i wystawianiem ocen. Z ciepłym wiatrem na twarzy, gdy pędziłam na ostatnie lekcje rowerem. Czerwiec to zielona trawa, ukwiecone łąki i zapach truskawek. Nigdy ich nie doceniałam – truskawki to po prostu smaczne owoce i nie kojarzyły mi się z niczym więcej. A szkoda, bo jak się okazuje – truskawka ma wiele zdrowotnych właściwości.

Lubisz truskawki? Ja nie czekam na nie szczególnie, ale w dzieciństwie to było coś! Na koktajl z truskawek czekałam od maja, a za knedlami z truskawkami tęskniłam cały rok. Co takiego ma w sobie truskawka? Lato, zabawę, beztroskę i uśmiech. I nic więcej. Tak myślałam do tej pory.

Truskawka jest bardziej „polska” niż jabłko. Polska pod względem eksportu truskawek jest dopiero (aż?) na 6. miejscu światowej czołówki (na pierwszym jest USA, a 80% eksportowanych stamtąd truskawek pochodzi z Kalifornii), jednak zawsze truskawki będą kojarzyć mi się z Polską. Truskawka jest tak polska, że nie chce mi się wierzyć, że pan Zagłoba nie jadł truskawek!

A Ty lubisz truskawki? A może wolisz poziomki?

Lubisz poziomki? Jedz truskawki!

Brzmi dziwnie? Truskawka to poziomka. Natura poskąpiła nam radości jedzenia truskawek i musieliśmy stworzyć ją sobie sami. Ludwikowi XIV zawdzięczamy nie tylko Wersal, ale również truskawki! Przywieziona z jednej z wypraw do Ameryki Południowej poziomka chilijska tak zachwyciła go smakiem, że poprosił o więcej. Jednak we francuskim klimacie roślinka nie radziła sobie dobrze i na polecenie króla wyhodowano krzyżówkę, którą znamy do dzisiaj. Truskawki to bardzo młode owoce. Choć jej poziomkowi przodkowie byli znani już od dawna w krajach obu Ameryk.

właściwości truskawki

Truskawka zamknięta w muzeum

Mimo że truskawka ma tylko 300 lat – dorobiła się już swojego muzeum. W Belgii, w miasteczku Wepion można skosztować truskawkowego dżemu (co nie dziwi) i truskawkowego piwa (brzmi zachęcająco?). Miasteczko od zawsze słynie ze swoich dorodnych i wyjątkowo słodkich truskawek, a teraz dodatkowo przyciąga swoim muzealnym pomysłem. Jeśli nie masz jeszcze planów na urlop, to może Musee de la fraise?

Jakie są właściwości truskawki?

Truskawka nigdy nie kojarzyła mi się z wartościowym, odżywczym owocem. Truskawki je się przecież dla przyjemności, jako dodatek do ciast i letnich deserów. To przysmaki, drobne przekąski na drugie śniadanie, które wnoszą letni klimat do biura. Dużym zdziwieniem jest dla mnie ogrom zdrowotnych właściwości truskawki. Na początku myślałam, że takie trochę naciągane – w końcu w każdym jedzeniu znajdzie się coś wartościowego. Truskawka jednak zaskakuje od początku do końca.

Idealna przekąska przy pracy przed komputerem

Praca przed komputerem jest coraz bardziej nieodłączną częścią naszego życia (zazdroszczę tym, dla których nie jest!). Coraz więcej czasu spędzamy przed monitorami – po pracy dodajemy oglądanie seriali, Facebooka, blogi. To nie służy naszym oczom – męczą się, wysychają i pogarsza nam się wzrok. Do tego zachodzi proces starzenia, który zwiększa podatność na choroby i zakażenia. Remedium na te przypadłości okazuje się nie marchewka, a truskawka! Ma w sobie dużo flawonoidów i polifenoli, które dodadzą siły Twojemu oku. A dawka potasu zawarta w truskawkach wyreguluje ciśnienie w gałce ocznej. Idealny kompan do pracy!

Na odporność

Truskawkowe przysmaki zwiększają Twoją odporność. W truskawce znajdziesz kwas elagowy oraz całą masę witaminy C. Taka słodycz, a tyle korzyści. Przygotuj mrożone truskawki i zachowaj w zamrażalniku do zimy. Będą miłym wspomnieniem letnich wieczorów, a do tego urozmaicą rutynę picia herbaty z cytryną, miodem i imbirem. Walka z przeziębieniem nabiera nowego smaku.

Na lepszą pamięć

Z wiekiem, oprócz wzroku, pogarsza się także praca mózgu – wolne rodniki osłabiają nasz układ nerwowy. Duża dawka witaminy C zawarta w truskawce pozwala ten proces spowolnić. Dodatkowo działanie witaminy C mocno wspierają jodyna i potas. Truskawki są bogatym źródłem potasu – to kolejny powód, by polubić koktajl bananowo-truskawkowy. Pech – ja za bananami też nie przepadam. Może czas się przeprosić z bananami?

Nie tylko dla mam

Truskawki są naturalnym źródłem kwasu foliowego, który jest bardzo ważny dla rozwoju dziecka. Jednak kwasu foliowego potrzebuje każdy z nas i każdy powinien dostarczać go sobie w odpowiedniej dawce. Kwas foliowy – podobnie jak potas – ma dobry wpływ na działanie układu nerwowego. Wchłanianie kwasu ułatwia witamina C, której truskawka ma pod dostatkiem. Brzmi prawie jak owoc idealny.

właściwości truskawki

I na koniec – błonnik

Błonnik zdecydowanie kojarzy nam się z warzywami i zbożami. Tu truskawka znowu zaskakuje! Zawarty w niej błonnik wspiera procesy trawienne tak samo jak ten z innych źródeł. Warto truskawki zjeść na deser po obiedzie – przyjemne z pożytecznym.

Truskawki są wdzięcznym owocem. Być może ten wpis pomoże mi na nie spojrzeć trochę inaczej? Teraz przy każdej truskawce myślę sobie o bogactwie, które właśnie zjadam. Nie pomyślałabym nigdy, że tak pospolity i popularny owoc zawiera tyle dobrego. Oprócz swoich właściwości, truskawka oferuje też mnóstwo smaków – jak dotąd wyhodowaliśmy około 600 gatunków (trafiłam na źródła, które podają 2000). Myślę, że w tych 600 pozycjach znajdę swoją ulubioną.

PS Wiesz, że Kalifornia jest o niecałe 30% większa od Polski? Ja byłam mocno zaskoczona.

Zajrzyj też do pozostałych postów z truskawkowego cyklu – Truskawkowa pielęgnacja i przepisy na zieloną herbatę i truskawkę.

herbata z truskawkami sklep
Oolong Truskawkowa, Spacer Kochanków
-50% wszystkie herbaty i kawy
CHCĘ SPRÓBOWAĆ